Sivas Katliamı’nın anıldığı bugünlerde, Aleviler için rutin hale gelen hedef göstermelerin ve tekfirciliğin bir örneği daha yaşandı.

17 Haziran’da, Sakarya’da bulunan Diyanet’e bağlı Tozlu Camii’yi ziyaret edip ikindi namazını kıldıran Kuveytli Şeyh Osman el-Hamis’in görüntüleri medyaya yansımıştı. 

Söz konusu Vahabi-Selefi Şeyh, başta Türkiye ve Suriye’de yaşayan Arap Aleviler olmak üzere, birçok inanç grubunu hedef alan ve tekfir eden (kafir ilan eden) açıklamaları ve fetvalarıyla bilinmektedir. 

Özellikle Arap Alevilerine yönelik yaklaşık 25 katliamın yaşandığı Suriye savaşı sırasında, Suriye kuzeyini de ziyaret eden Osman el-Hamis, savaş ağaları ve liderleriyle birçok görüntü vermiştir.

Milyonlarca takipçisi olan twitter hesabında “Aleviler inançsızdır ve ilim ehli onları kafir olarak görür” şeklindeki paylaşımı da hala görülebilmektedir.

Osman el-Hamis’in;

  • Türkiye ve Suriye’de yaşayan Arap Alevilerini, yaşadıkları bölgeleri de zikrederek, bunlar kafirdir şeklinde hedef gösteren ve buradaki Alevilerin aslında Alevi değil Nusayri olduklarını, Nusayrilerin ise ateist ve inançsız olduklarını, bunun üzerini kapatmak için de kendilerine Alevi dediklerini,
  • Alevilerin aşırıcı ve inançsız olduklarını, ilim ehli tarafından kafir olarak görüldüklerini, 
  • Kâfirlerin köleleştirilmesi gerektiğini
  • Müslüman olmayanların katlinin vacip olduğunu 

ve buna benzer birçok nefret ve kin saçan söylemi, hedef gösterici açıklaması ve fetvası bulunmaktadır. 

Suriye’de ve ardından tüm dünyada gerçekleştirdikleri katliamlarla sokakları kana bulayan küresel cihadistleri; kin, nefret ve şiddet saçan radikal grupları besleyen bu tip gericilere, Yol bir, sürek binbir şiarıyla milyonlarca Alevi’nin yaşadığı Türkiye’de böylesine bir alan açılması ve böyle bir kalabalık ile karşılanması endişe vericidir. Maalesef ki yeni Sivasların, Maraşların, Çorumların ateşinin uzak olmadığını göstermektedir.

Avrupa Arap Alevi Federasyonu

Categories:

Tags:

No responses yet

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir